About

4 augustus 1972.
Naakt, verfrommeld en wenend zag ik voor de eerste maal “het licht.”

Tot m’n twaalfde was het leven kinderspel. Playmobil, matchbox’s, mecano, lego, tekenen en kampen bouwen in het Flamincapark, daar gingen m’n dagen mee open en toe. Omdat ik redelijk goed overweg kon met het potlood besloot ik daarin verder te gaan. Tot mijn zestiende volgde ik met veel plezier de richting “Beeldende en bouwende kunsten” in het Technisch Instituut Heilige Familie (De Maricolen in de volksmond). Met 2 jongens tussen 18 meisjes, je zou voor minder.

Na deze … verrijkende periode … besloot ik de verf te ruilen voor het licht en het blad door de film en zo belandde ik voor 3 jaar in het VISO, Mariakerke/Gent. Daar kreeg ik een zeer goede fotografische basis die me de volgende 4 jaar in het Sint Lucas Instituut in Brussel heel goed van pas kwam.

Na 7 jaar studeren werd het tijd om de theorie te toetsen aan de werkelijkheid. Om dit alles toch wat spannend te houden leek het me wel tof dit te doen onder de vorm van stages bij fotografen in binnen- en buitenland. In Nederland en Engeland ging ik bij verschillende fotografen en vakgebieden in de leer. Dit deed ik gratis, tegen kost en inwoon.

Op m’n laatste stageplaats (Studio Rembrandt – Ingelmunster) ben ik 13 jaar blijven hangen en schopte het tot “Chef Lumiére”.
In 2005 besluit ik me nog eens te meten met anderen en win ik – tot mijn grote verbazing – de prestigieuze “Dorint European Photoplate Award”. Een leuke opkikker en ergens toch ook een bevestiging dat we goed bezig zijn. Ondertussen staat m’n teller op 38 jaar … Tijd om m’n eigen boontjes te doppen. “Fotograaf Peter Roels” is geboren.

Een foto is voor mij als een broodje …
Vooraf bereid je alles goed voor, je wikt en je weegt, je probeert en test. Je doet alle losse ideeën in een pot en je mengt ze
Dan laat je het rijzen … in je hoofd. Er begint een beeld te ontstaan dat steeds meer uitgewerkte details en steeds duidelijkere vormen krijgt.
En op de dag van de opnames hoef je enkel maar wat ik je hoofd zit vast te leggen op de gevoelige plaat, en het broodje is gebakken.